Krabiváros - egy méltatlanul mellőzött hely

img_2899.jpgKoh Tao szigetétől délebbre utazva az ember Thaiföld olyan turisták által kedvelt helyeire juthat el, mint Phuket, Phiphi-sziget vagy Ao Nang. A szokásos megoldásokkal ellentétben nekünk persze eszünk ágában sem volt ezekre menni, helyette konkrétan Krabi városát választottuk következő úti célnak, amely általában csak átutazó hely a turistáknak a "menőbb" célpontok felé.  A tapasztalatunk az, hogy az ilyen kisvárosokban néha több van, mint ami a google térképe és információi alapján látszik.

img_2937.jpgA megközelítése elég könnyű, mert a városnak van egy nemzetközi reptere is (bár a nemzetközi szó túlzó, csupán néhány külföldi városba van járat innen, meg napjában többször Bangkokba), illetve a sok turistára való tekintettel a Lomprayah vállalat komp- és buszösszeköttetést is biztosít Phuket és Krabi felé rengeteg helyről. Ennek köszönhetően Koh Taóról pár óra alatt Koh Phangant és Koh Samuit érintve száguldott ki a katamarán Suratthani tartományba, onnan pedig egy busz, vagyis inkább egy minibusz vitt minket Krabiba. Összesen az út olyan hat óra volt, de kényelmes és jól szervezett.

img_2887.jpgKrabi egy harminckétezer fős település, amely nem a tengerparton, hanem egy folyó partján fekszik. Ennek következtében strand nincs, van helyette egy több kilométeres parti sétány, rengeteg kellemes evési lehetőséggel. A város jelképének a parton álló rákok csoportját ábrázoló szobor számít, ami voltaképpen véletlenül csak rájátszás az angol crab szóra, a település neve thaiul kardot jelent. A városnak alapvetően jó az atmoszférája,  pont kényelmesen besétálható, hétvégente "éjszakai piac" három helyen is van, és mindhárom ugyanazt nyüzsgős, remek hangulatot és gasztronómiai élvezetet nyújtja, ami ezeknek a lényege.

img_3008.jpg

Krabi városának az útikönyvek szerint két kiemelt látnivalója van. A parti sétány egyik végén egy mangrove-mocsár található, amiben kiépített sétaút van.  Az infó-táblák elmondják, miért olyan fontos növénytársulás ez, milyen fák alkotják, és milyen más állatok élnek benne. A sétaösvényhez tartozik egy kilátótorony is, ahonnan az egész várost belátni. A mangrove-erdő a folyóról is megnézhető, pár száz bath-ért bérelhető long tail boatokkal (jellegzetes thai csónak, ahol a motor egy hosszú rúd végén ér a vízbe, innen a neve, hogy "hosszú farkú") talán többen látni, vagy legalábbis egészen más hangulat. 

img_2893.jpg

img_2913.jpgA másik látványosság egy a város közepén, egy kis domb tetején álló buddhista templom, amely az általában megszokott fa/aranyozott fa helyett fehér márványból épült. A csend és nyugalom, amely ott fogadja az embert, a város forgataga felett, kifejezetten spirituális békét áraszt. 

img_2920.jpg

Krabi város előnye ezen kívül, hogy nagyon sok látnivaló és programlehetőség van a közelében. Úton útfélen lehet kioszkokba botlani, ahol túrákat ajánlgatnak 1000-3000 bath közti összegért. Ezek között van egy-kettő-három szigetet érintő hajótúra (közöttük a sztárolt Phiphi-szigetre), látogatás egy elefántrezervátumban, az úgynevezett "Smaragd medence", egy hihetetlen kék vízű tó az erdő közepén. Mi ezúttal nem akartunk nagyon messzire kalandozni a várostól, így csak Ao Nangra mentünk át a bérelt robogóval, ami nagyjából tizenöt kilométerre van Krabi városától. 

img_2946.jpgA hosszú stranddal rendelkező tengerparti kisváros igazi turistaparadicsom. A fő utcáján egymást érik az éttermek és szállodák, a parti sétányon pedig ez boltokkal is kiegészül. Ami meglepő volt, az a rengeteg szabóság, amelyek 2000 bathért (22-23 ezer forint) komplett öltöny megvarrását vállalták. A település igazi szépsége azonban a környezetében mutatkozott meg, itt megcsodálhatóak azok a mészkősziklák a tengerparton, amik a környék jellegzetességét és szépségét adják. Hajóval (a már említett long tail boattal) 100 bathért el lehet jutni a környék legdicsértebb strandjára, Railay beach-re (ez szárazföldön meg sem közelíthető), de erről letettünk, mert túl sokan voltak.

img_2950.jpg

img_2961.jpgHelyette végigsétáltunk a majom-út/majom-ösvényen, ami egy falécekből épített "kalandpálya" a mészköves hegyen át. Majmokat, a nevével ellentétben, csak az elején láttunk, de az út a Pai Plong strandon ér véget, ami a természeti környezet (az zöld dzsumbujjal borított mészkősziklák a háttérben, és a vízben) szempontjából a legszebb strand volt, amit életemben láttam. Ezért mindenképpen érdemes volt eljönni. 

img_2975.jpg

Ugyanakkor az egy napos Ao Nangba tett látogatás arról is meggyőzött, hogy jól döntöttünk, amikor nem ott, hanem a nem-turistavárosként elkönyvelt Krabiban foglaltunk szállást. Így pár napig egyszerűen csak otthon érezhettük magunkat, élvezve a helyi ételeket és végigcsodálva a városka furcsábbnál furcsább köztéri szobrait. Ja, és Thaiföldön a legjobb kávézóként működő kisbuszt, egy igazi "roaster"-rel a kotyogósok között.

img_3012.jpg